Scheiding

Er komt veel op u af

Als u heeft besloten om te gaan scheiden, komen er veel vragen op u af. Wie zorgt er straks voor de kinderen? Kunt u wel in het huis blijven wonen na de echtscheiding? Krijgt u alimentatie of moet u juist betalen, en hoeveel? Hoe ziet het pensioen er straks uit? Wat kost een echtscheiding eigenlijk?
Bij een scheiding komen heel wat zaken kijken. Zo moet u afspraken maken over de kinderen, geld, wonen, pensioen en het verdelen van de bezittingen. De Bie Advocaten te Alkmaar is gespecialiseerd in echtscheiding en kan al uw vragen beantwoorden. Dat geldt uiteraard ook als u niet gehuwd bent (samenlevers, al dan niet met een samenlevingsovereenkomst) en de relatie verbreekt. 

wedding-rings

Verschillende manieren van scheiden

Wanneer u en uw partner besluiten om te gaan scheiden, dan is het goed u te laten voorlichten over de wijze waarop de gevolgen van de scheiding geregeld kunnen en/of moeten worden. Scheiden kan namelijk op verschillende manieren:

 1. Via mediation waarbij beide partners samen met één mediator de scheiding regelen;
 2. Via overleg, maar wel met ieder een eigen advocaat;
 3. Via de rechtbank (op tegenspraak) waarbij u beiden een eigen advocaat heeft.

Een echtscheiding via mediation verloopt meestal sneller, vriendelijker en goedkoper dan een echtscheidingsprocedure voor de rechter. Meestal zijn 2 á 3 gesprekken voldoende om er uit te komen. Scheiden via mediation kan al vanaf € 92 per persoon inclusief alle bijkomende kosten.

Ook als u niet voor mediation kiest bent u bij mij aan het goede adres. Ik zal altijd eerst proberen om alle zaken zoveel mogelijk in overleg op te lossen. Alleen als dat niet lukt en het echt niet anders kan wordt er geprocedeerd.

Stappenplan

 • Icon List
  Meestal wil één van beide partners scheiden, soms is dit een gezamenlijk besluit. De ervaring leert echter dat het goed is om hierover met elkaar te praten. We noemen dit de scheidingsmelding.
 • Icon List
  U kunt alvast beginnen met het verzamelen van de stukken die nodig zijn voor de scheiding. Hoe beter u deze stukken voorbereidt en aanlevert, hoe makkelijker dit is voor het verdere verloop. Als er sprake is van huwelijkse voorwaarden is dat stuk belangrijk.
 • Icon List
  U maakt de keuze om gezamenlijk naar één advocaat/mediator te gaan, of dat u ieder een eigen advocaat neemt. U belt het gekozen kantoor om een afspraak te maken.
 • Icon List
  Tijdens het eerste gesprek wordt bekeken welke zaken acuut dienen te worden geregeld, en welke zaken op langere termijn. Als dat regelen van acute zaken niet in overleg lukt, kunnen door de rechter voorlopige voorzieningen worden getroffen. In dat geval vindt er eerst een zitting plaats.
 • Icon List
  Er wordt gekeken of het lukt om in overleg met elkaar (mediation) of in overleg met de andere advocaat een ouderschapsplan (met alle afspraken over de kinderen) en een convenant (met afspraken over verdeling bezittingen, pensioen en partneralimentatie) op te stellen. Als dat niet lukt kan de rechter over de geschilpunten beslissen.
 • Icon List
  Aan de rechter wordt verzocht om de gemaakte afspraken te bekrachtigen, of op bepaalde punten een uitspraak te doen. In dat laatste geval gaat daar een zitting aan vooraf waarin ieder zijn of haar standpunten kan toelichten.
 • Icon List
  Er volgt een echtscheidingsbeschikking waarin alle afspraken of beslissingen staan vermeld. Om de echtscheiding definitief te laten zijn moet deze beschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De advocaat regelt dat.
 • Icon List
  In principe is alles rond en kunt u beginnen met uw nieuwe leven na de scheiding.

Stel uw vraag, u ontvangt binnen één dag antwoord!

*

*